דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


שני אריות הנלחמים על שטחי מחייה 

מאת    [ 29/08/2007 ]

מילים במאמר: 1480   [ נצפה 3609 פעמים ]

מלחמת עקרונות, אג'נדות, תפיסות עולם או אגו - להערכתי גם וגם. פרידמן רוצה שינוי, ביניש סטטוס קוו בנוסח פרופ' ברק.
אם נעשה משפט ציבורי - פרידמן ייצא זכאי.
המאבק המתלהט בין פרידמן לנשיאה ביניש, כמעט הגיע לפיצוץ מוסדי, אשר נבלם לעת עתה, בהתערבותם האקטיבית של שני הנשיאים לשעבר פרופ' ברק ומאיר שמגר.
משלחת התיווך, בראשות שני הנשיאים לשעבר, אנשים כריזמטיים יצירתיים ובעלי מעמד מיוחד בקהילייה המשפטית וכבוד רב גם בין השרים, הממשלה והכנסת - הביאה לשקט זמני שבינתיים מחזיק מעמד עד לצונאמי הבא.
ההסדר ומסמך העקרונות שהכינו שני הנשיאים הדומיננטיים ביותר בשני העשורים האחרונים, להערכתי לא יחזיקו מעמד לאורך ימים - בשל שתי הגישות השונות מן היסוד שמובילות השר פרידמן והנשיאה ביניש.
פרופ' פרידמן הגיע למשרד המשפטים מן האקדמיה ולא מהפוליטיקה ולכן הוא משוחרר מכל התחייבות פוליטית מפלגתית, הוא לא מחפש קריירה פוליטית עתידית, דבר שמאפשר לו מרחב פעולה נרחב להובלת רפורמות, לפי תפיסת עולמו. פרידמן בעד רפורמות שביסודן מונח עקרון הפרדת הרשויות וצמצום כוחו של בית המשפט העליון, ובמיוחד סמכויות בג"צ שבמשך השנים האחרונות השתלט על כל רשויות הממשלה, עד אשר שום פעולה עקרונית, עצמאית, לא יכולה להתבצע בלי לקבל אישור הבג"צ.
לדעתי, כמו פרופ' פרידמן, כמו גם אנשי משפט אקדמיה וציבור, המצב הוא בלתי ראוי, בלתי רצוי ונוגד את עקרונות השלטון הדמוקרטי, לפיו הכנסת מחוקקת, הממשלה מבצעת ובג"צ מפקח ומשגיח ושופט, אך אינו המחליט הבלעדי ובוודאי לא הסופי, בכל הנוגע לפעולות שלטוניות ומוסדיות.
הכוונה בעיקר, להתפשטות המסוכנת לדעת רבים, של בג"צ (מה שקרוי אימפריאליזם או אקטיביזם משפטי), לתחומים לא להם, כמו פוליטיקה, צה"ל, ביטחון, מינויים, ביטול חוקים, עד לפלישה לתחומי אמונה ומוסר, הכל "שפיט" - אין צורך ב"זכות עמידה", כל דיכפין יבוא ויגיש בג"צ.
פרופ' פרידמן שהגיע עם אג'נדה ברורה שגובשה באקדמיה ופורסמה בסדרת מאמרים, ראיונות והרצאות עוד בטרם מינויו לשר משפטים, מבקש עתה ליישמן בצורת רפורמות מהירות.
לעומתו - הנשיאה ביניש, ממשיכתו של פרופ' ברק ותלמידתו הנאמנה, מנסה להיאחז בקיים, לשמר את המעמד הבלעדי שייצר פרופ' ברק לבית המשפט העליון, על מעמדו וסמכויותיו בנוסח: העליון הוא מבצרי על עקרון אגדת קמלוט ואבירי השולחן העגול.
אם ננתח את הרפורמות המוצעות ע"י פרופ' פרידמן, נגיע למסקנה שלמעשה כל ההצעות שלו הן אוסף רעיונות שכבר הוצעו בעבר, ע"י שרי המשפטים קודמים אנשי אקדמיה ומשפטנים משך השנים האחרונות.
החידוש, בפעולות שר המשפטים, שהוא נחוש לבצע אותן במהירות, במינון גבוה ובזמן קצר, מאחר והוא חש ויודע שזמנו קצוב וקצר ומה שלא יספיק עם הממשלה הנוכחית, בה יש לו גיבוי מלא, לא יבוצע בשנים הבאות.
במהלכים אלה, היתרון של פרידמן ובהן גם החולשה שלהן. כלומר: לא שהרפורמות המוצעות גרועות, למעשה בדיקת מרביתן, מצביעה שהן במקומן ופרידמן צודק: כמו מינוי שופטים מהתחום האזרחי, כמו וועדות איתור לפרקליט המדינה. אלא שהחולשה שלהן בכמות במינון המרוכז, בעיתוי המהיר שקשה לציבור לקלוט להפנים ולהשלים עם מהפכה משפטית כה מרוכזת ומהירה.
אם נוסיף לכך, שהתקשורת ומספר רב של אינטרסנטים, גם אנשי משפט, גם פוליטיקאים פוחדים מהרפורמות, ומהחלשת העליון, הופכים את המאבק פרידמן ביניש, למאבק אישי, על אגו, על נקמנות, על היותו שליחו של אולמרט לפגיעה בעליון, הסכסוך הופך לאישי מכוער ולא ראוי.
ניקח לדוגמא את הצעות פרידמן, לביטול הסניוריטי, במינוי נשיא לבית המשפט העליון, לקציבת קדנציה נשיאותית ל-7 שנים בלבד לכל נשיאי בתי המשפט, שתי הצעות שכבר הועלו בעבר ושתיהן, יש להן בסיס הגיוני, רציאונאלי ומבוסס מוסדית.
נושא בחירת השופט לנשיא לפי וותק, אינו מוגדר בחקיקה, אינו בבחינת דרישה חוקתית אלא מדובר בנוהל או מנהג שהשתרש מזה שנים, בעליון שעד עתה פעל בצורה מוצלחת למדי, (המעוניינים בפרטים יותר פיקנטיים על הנעשה בעליון ושופטיו, יקרא בספרה של נעמי לויצקי - "העליונים"). לגבי נושא "הסניוריטי" - יש לפרופ' פרידמן תומכים רבים בקהיליית המשפטנים, אנשי הציבור ופוליטיקאים.
במספר מאמרים כתבתי על הנושא, תוך הדגשה שהוותק הוא דבר חשוב, אך אינו יכול להיות הפקטור הבלעדי והקובע בבחירת נשיא לבית המשפט העליון. בישראל, בה בית המשפט העליון ובמיוחד שופטי בג"צ (הבאים מקרב שופטי העליון), מרכזים בידם כח משפטי עצום, הקובע גורלות, משפיע על ממשלות, על הכנסת, על פוליטיקאים ופוליטיקה ועד התערבות בנושאי דת, אמונה, מוסר ואתיקה - לנשיא בית המשפט העליון, יש לא רק מעמד וכבוד, אלא גם השפעה רבה על מדיניות השפיטה ותפיסת עולמם של השופטים ודרך חשיבתם המשפטית.
אמנם, לא כל השופטים הם מקשה אחת ובעלי תפישת עולם זהה - יחד עם זאת נשיא ידען, כריזמטי, דומיננטי ומנהיג - הוא בעל השפעה גדולה, נוסח הנשיאים כמו אגרנט, שמגר וברק. לציין עובדה מהשטח בבית המשפט המחוזי, ת"א חיפה - הסניוריטי לא קבעה והמינויים הצליחו.
כאן ההזדמנות להזכיר, כי בית המשפט העליון הפדראלי של ארה"ב בעל המעמד והכוח הגדול ביותר בארה"ב, השופטים מתמנים ע"י נשיא ארה"ב באישור הסנט (לאחר שימוע), ללא כל קשר לוותק או לגיל המועמד. רק לאחרונה מינה הנשיא בוש, שני שופטים צעירים לעליון כשאחד מהם מונה ישירות להיות הנשיא והשופטת השניה חברה בהרכב, כאשר המינוי הוא לכל החיים ולא מוגבל בזמן אלא ביכולת בריאותית לשיפוט.
כמובן, שאסור לשכוח שהמינויים האלה הם פוליטיים מובהקים, כמו שאר המינויים בערכאות המדינתיות והפדראליות, ולמרות הביקורת הקשה על שיטת המינויים, המערכת מתפקדת עשרות בשנים, ביעילות, במהירות ועושה צדק לכול.
גם אצלנו, היתה ויש ביקורת על שיטת המינויים, על דרישה לשינוי בהרכב הוועדה למינוי שופטים, דרישה ל"שימוע" של המועמדים על האג'נדה שלהם ותפישת עולמם המשפטי.
פרופ' פרידמן, הוא אחד מאלה, שחושב על הצורך בשינויים בוועדה למינוי שופטים, בעיקר בשינויים ביחסי הכוחות בין הנציגות של השופטים הפוליטיקאים ונציגי לשכת עורכי הדין.
במאמרים קודמים בנושא הצעתי הרכב שונה לוועדה בהרכב של 10 חברים, כאשר לשופטים העליונים - 3 נציגים, ללשכת עורכי דין - 3 נציגים, לכנסת - 3 נציגים ואילו שר המשפטים יהיה החבר ה-10, בעל הקול הקובע במידה ואין הרכב מלא או תיקו בהצבעה.
צריך לזכור, פרופ' פרידמן, עלה על נתיב "הנקמה" לדעת מתנגדיו, או על מסלול המלחמה כנגד המערכת המשפטית ובית המשפט העליון לא רק בשל אי מינוייה של פרופ' נילי כהן, אלא בהמשך גם בשל אי מינוייה של פרופ' גביזון (חברה בוועדת ווינוגרד), ובשל החלטות לא מאוזנות מטעם היועץ המשפטי לממשלה.
השיא היה רק לאחרונה, עם ההחלטה להגיש כתב אישום נגד שר המשפטים חיים רמון, בעניין הנשיקה עם הלשון, שהותירה את רמון, את חסידיו ותומכיו עם הלשון בחוץ.
בנושא זה ובמיוחד בניתוח פסק הדין של השופטים בעניין רמון, היו לו הרבה תומכים מבין המשפטנים והפרשנים, מכל הכיוונים. במאמרי בנושא זה - "עדיף לנשק את המזוזה", ציינתי והדגשתי, כי רוח פסק הדין המרשיע, מנשבת מכל שורה בפסק דין בתוספת ניחוחות של סלידה ונקמה ברמון האיש, הפוליטיקאי וקו ההגנה שלו.
האמת - שצריך מאד לתקן את המערכות, הבעיה היא ביכולת בביצוע ובתמיכה לעשייה.
פרופ' פרידמן - "סינדל" את עצמו, בהכרזותיו במאמריו ובראיונות שנתן, שהרי עכשיו הגיע העת לבצע את הרפורמה עליה כתב, דרש מאחרים למהר וליישם. הרעיונות שלו, בתחום השינויים כמו בית משפט לחוקה, צמצום העיקרון של "הכל שפיט", צמצום התערבות בג"צ בתחומים לא לו - כמו אמונה, מוסר, ראויים לדיון. יש לו בתחומים אלה הרבה תומכים, לא רק מבין המשפטנים והפוליטיקאים, אלא גם מבין שופטי העליון (בדימוס), כמו המשנה לנשיא אלון, הנשיא לשעבר לנדוי, הנשיא לשעבר שמגר בתחומים מסוימים ואחרים.
במיוחד כוונה "האש" לעבר הנשיא לשעבר פרופ' ברק, אשר בתקופת כהונתו הארוכה, "האימפריאליזם השיפוטי" - התפשט וחגג מעבר לסבירות הראויה ולמרות ניסיונות ההכחשה שלו העיקרון של "הכל שפיט" - שלט ברמה בבית המשפט העליון, כאשר אחת הטענות היתה שהנשיא ברק, דאג למלא את רוב שורות השופטים בעליון, בדמותו צלמו והשקפותיו. אם יצליח פרופסור פרידמן בחלק הארי של תיקוניו וכוחו של ביהמ"ש העליון יוגבל או יצומצם, על העליונים לבוא בטענות רק לעצמם, בשל שיכרון הכוח שלקו בו בשנים האחרונות.
הטענות, שהמינוי של פרופ' פרידמן, הובילו לאי שקט במערכת ולמאבקי יוקרה וכוח שיפריעו לניהול והפעילות הרגילה של המערכת אינם בהכרח נכונים.
ההצלחה אינה תמיד נמדדת, בתיאום ובשקט התעשייתי שבין שני מוקדי הכוח. אם רוצים לשנות, לתקן, לשדרג, לשפץ, יש צורך במאבק - בתנאי שהמטרה נכונה וצודקת.
מתח לפעמים הוא חיובי ונחוץ להצלחה, כמו מתח מיני חיובי בין בני זוג, שהוא מתכון להצלחה בזוגיות. ועם השינויים הנדרשים זה יכול להצליח גם בין פרידמן לביניש.

הערות לסיום:
א. אין מחלוקת בין המבקרים, שיש מקום לנענע ולטלטל את המערכת, מהלך שהחלה בו ציפי ליבני כשרת משפטים, העבירה את הכדור לרמון, שקיבל בינתיים כרטיס אדום, ונכנס במקומו שר משפטים חדש. הגיעה העת לצנן את שכרון הכוח של העליון ולצמצם את חדירתו ופלישתו לתחומים לא שפיטים. העתיד יוכיח אם השר החדש מסוגל לבצע המשימה.
ב. ההתקפה של השופט בדימוס חשין היא תקיפה בוטה וגסה, עטופה בלשון ציורית, אבל התוכן שלה מנוסח בצורה בריונית. דברי השופט חשין מוכיחים את התזה ש"העליונים" חושבים על בית המשפט העליון כאחוזה פרטית העוברת בירושה לבנים, או חברינו מהמילייה. חשוב להזכיר להם, שבית המשפט העליון הוא מוסד חוקתי קונסטיטוציוני השייך למדינת ישראל ולא לאנשים פרטיים.
ג. אם להתייחס למאבק ביניש - פרידמן, כמו אל מאבק משפטי בבית משפט, הייתי מסכם זאת בפסק הדין הבא:
לאחר שקראתי ושמעתי את טיעוני שני הצדדים ואת העדים המקצועיים שהביאו בפני בית המשפט, הגענו למסקנה ששר המשפטים פרופ' פרידמן, ביסס היטב את טיעוניו, הן עובדתית והן משפטית ולכן אין עליו כל אשמה ומעשיו נובעים מרצון טוב ממטרות נכונות, וכוונותיו טהורות ולכן הוא זכאי.
במקביל - צודקת הנשיאה ביניש שהיא עומדת בראש הפירמידה של מערכת המשפט ועל בית המשפט להישאר עצמאי, בלתי תלוי ולפעול ללא מורא ועל-פי החוק.
בית המפשט ממליץ: לשני האישים לפעול ביחד ובתיאום, לחיזוק שלטון החוק - ולעגן את המערכת המשפטית, סמכויותיה וגבולותיה בחקיקה ורצוי בחוק יסוד - שיהיה חלק מהחוקה העתידית.
הכותב הוא עורך-דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העתונות ופרשן משפטי בהווה.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב